Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

H γιορτή του Αγίου Ιωαννίκιου, με την πένα και τον φωτογραφικό φακό του Εμμανουήλ Πούλου

Στις 4 Νοεμβρίου, πανηγυρίσαμε σεμνά και κατανυκτικά, τη Μνήμη του Αγίου Ιωαννικίου του Μεγάλου, στο όμορφο Εκκλησάκι του, που βρίσκεται στην περιοχή της Ζούρβας, στην Ύδρα, κοντά στο Φάρο του ανατολικού άκρου. Ένα Εκκλησάκι, κρεμασμένο στα βράχια! Είναι ο τόπος στον οποίο ασκήτευε ο Άγιος Μακάριος Κορίνθου. Εδώ τον συνάντησε ο νεαρός τότε Νικόλαος και μετέπειτα Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, καθώς και ο Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος, μεγάλος διδάσκαλος του Γένους μας. Εδώ έζησε και ο Όσιος Σίλβεστρος ο Καισαρεύς, φημισμένος ασκητής της εποχής εκείνης. Σε αυτόν, λοιπόν, τον αγιοβάδιστο τόπο, σήμερα, η ομάδα των συνδρομητών της Εορτής που φροντίζουν το Ναό, ανέβηκαν και εορτάσαμε τον Άγιο. Μυσταγωγία... Αυτό τα περιγράφει όλα! Μακάρι αυτή η όμορφη και ευλαβική παράδοση να συνεχίζεται για πάντα, ώστε να λειτουργείται αυτό το Εκκλησάκι. Ναι, οι Υδραίοι φροντίζουν τα ταπεινά Εκκλησάκια με ξεχωριστή αγάπη. Ο Θεός να χαρίζει υγεία και δύναμη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που κοπιάζουν για την ευπρέπεια των Ιερών Ναών και να τους ανταποδίδει ουράνιες ευλογίες.
Λειτουργός σε αυτό το Ναό, ήταν και φέτος ο φέρων το όνομα του Αγίου Ιωαννικίου, ο Εφημέριος του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Δημητρίου Ύδρας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο πατέρας μας. Ολόθερμη ευχή, να φθάσει και να ξεπεράσει την ηλικία του Αγίου Ιωαννικίου (που έζησε 94 χρόνια στη γη), διδάσκοντας και αυτός με το παράδειγμά του όλους μας να πορευόμαστε στη ζωή μας σύμφωνα με το Νόμο του Ευαγγελίου, και να τον στηρίζει ο Θεός στην εκπλήρωση της υψηλής αποστολής του, δηλαδή, να ανεβάζει τον άνθρωπο από τη γη στον ουρανό. Με την ευκαιρία, ας ευχηθούμε ο Πανάγαθος Θεός, να μας καθιστά πάντα έτοιμους για την προσωπική ανατολή της αιώνιας ημέρας, ώστε να φθάσουμε στο ασφαλές λιμάνι της Βασιλείας των Ουρανών, βιώνοντας απόλυτα το νόημα της Προσευχής του Αγίου Ιωαννικίου και αναπέμποντας πάντα την καταληκτήρια Δοξολογία που προσέθεσε σε αυτήν η Εκκλησία μας: «Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον˙ Τριάς Αγία, δόξα σοι». Χρόνια πολλά και ευλογημένα!



Το καΐκι με τους πρώτους προσκυνητές, που έφυγε από παραμονή.



Στιγμιότυπο της Λιτανείας


Κάθοδος προς το Εκκλησάκι, ενώ ψάλλουμε "Τίς Θεός μέγας".
Στη διάρκεια της δεήσεως, προσευχηθήκαμε και για εκείνους που έχουν τελειώσει τη ζωή τους στη θάλασσα... 

Το πανέμορφο Εκκλησάκι.
Στο παράθυρο "αναλόγιο", με θέα στο πέλαγος
Αρτοκλασία
Ιδιαίτερη ευλογία, ένα μικρό τεμάχιο από τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ιωαννικίου. Δίπλα, η μικρή εικόνα του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδου, του Ομολογητού
Ο πατέρας μας, ο σεβαστός π. Ιωαννίκιος, που σήμερα εορτάζει, διαβάζει το Ευαγγέλιο στο Εκκλησάκι


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ :  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks